Många tror att missbruk är genetiskt, men det kan ofta ha sitt ursprung i ett trauma, kanske något som hände för länge sedan. Tänk dig att din mormor gick igenom något hemskt. För att hantera sina tankar och sin ångest började hon dricka alkohol. När vi har haft en tuff dag eller vecka tar många av oss ett glas vin när vi kommer hem. Men i mormors fall var det inte bara en tuff vecka – det var något mycket större. Hon fastnade i ett mönster där hon inte kunde sluta dricka, och för att dölja sitt missbruk intalade hon sig själv att det inte var så farligt. För att inte oroa sina barn sa hon samma sak till dem – att alkohol inte är något farligt. Hjärnan tror på det vi säger till den, och denna inställning och beteende kan sedan föras vidare till nästa generation.
Ett missbruk behöver dock inte sitta i generna. Du behöver inte bli missbrukare bara för att någon nära dig är det. Ofta hör man folk säga: “Han eller hon kommer säkert bli så där, precis som den eller den personen.” Men vi människor måste sluta dra sådana slutsatser, för det hjälper ingen och kan snarare dra ner andra. Många som aldrig har haft ett missbruk nära sig tror att det är enkelt att sluta – men så är det inte. Missbruk gör dig till slut sjuk, och utan stöd och hjälp kan det vara nästintill omöjligt att sluta. Tänk på det som att någon i din familj har diabetes – kan du säga till den personen att “bara sluta” med det?
Människor tenderar att tänka att missbruk “bara sitter i generna” av flera skäl:
– Förenklade Förklaringar: Människor gillar enkla förklaringar till komplexa problem. Att tro att missbruk är helt genetiskt gör det lättare att förstå och hantera, särskilt om man inte har personlig erfarenhet av problemet.
– Stereotyper och Fördomar: Det finns många stereotyper kring missbruk som har spridits genom samhället och medier. Dessa fördomar kan göra att människor antar att missbruk är något man “ärver” på samma sätt som man ärver ögonfärg eller längd.
– Brist på Kunskap: Många som aldrig varit nära ett missbruk saknar djupare kunskap om vad som verkligen ligger bakom det. De förstår inte de psykologiska, sociala och emotionella faktorerna som kan bidra till ett missbruk, och de ser det istället som ett “val” eller en “svaghet”.
– Rädsla och Distans: Människor kan ha en tendens att distansera sig från saker som är skrämmande eller svåra att förstå. Genom att säga att missbruk bara är genetiskt kan de hålla det på avstånd och känna att det inte angår dem eller deras närmaste.
– Sociala och Kulturella Normer: Vissa samhällen eller grupper har starka normer om vad som är “rätt” och “fel” och kan därför vara snabba att döma andra. De som inte har upplevt missbruk på nära håll kan vara mer benägna att döma dem som har det, eftersom de saknar en djupare förståelse för situationen.
De som aldrig varit nära missbruk kanske också har svårt att förstå hur svårt det kan vara att bryta ett beroende. De kanske ser det som en fråga om viljestyrka och har svårt att sätta sig in i hur komplex och djupgående en missbruksproblematik kan vara.