• Hej, Är du intresserad av dessa ämnen och vill vara en del av projektet? Tveka inte att kontakta mig!
November 3, 2024 Micke

Milstolpar för kvinnors rättigheter i Europa

Här är en tidslinje med viktiga milstolpar för kvinnors rättigheter i Europa, som visar några av de orättvisor kvinnor har kämpat mot och de framsteg som gjorts mot jämställdhet: Denna utveckling visar att saker som är självklara idag – som kvinnors rätt att rösta, utbilda sig, arbeta, och bestämma över sina egna kroppar – är resultatet av århundraden av kamp.

 

  • 1600-talet: Slutet på de stora häxprocesserna, där tusentals kvinnor avrättades för påstådda brott som häxeri. Omkring 300 avrättningar skedde varje år i Europa under de mest intensiva åren.
  • 1857: Första kvinnliga fackföreningen grundas i London, en viktig del för kvinnors rätt till säkra arbetsförhållanden och rättvis lön.
  • 1880-talet: Kvinnor börjar få tillgång till universitetsutbildningar i vissa europeiska länder, men utbildningssystemet är fortfarande starkt begränsat för kvinnor.
  • 1918: Kvinnor i Storbritannien, Österrike och Tyskland får rösträtt – dock gäller detta ofta endast för kvinnor över en viss ålder eller med särskilda sociala förutsättningar.
  • 1921: Sverige inför rösträtt för kvinnor över 23 år, vilket ger kvinnor en politisk röst och möjlighet att påverka landets lagar och styre.
  • 1940-talet: Under andra världskriget får kvinnor arbeta inom traditionellt manliga yrken och ta på sig fler roller inom samhällsfunktioner och krigsindustrin. Detta är en viktig brytpunkt för att visa att kvinnor klarar av samma arbeten som män.
  • 1961: P-pillret blir tillgängligt i flera europeiska länder, vilket ger kvinnor kontroll över sin egen kropp och möjlighet att planera familjebildningen, en historisk förändring för kvinnors rättigheter.
  • 1965: Kvinnor i Schweiz får rösträtt – ett steg som kommer senare än i många andra länder i Europa.
  • 1970-talet: Lagstiftningar mot våldtäkt inom äktenskapet börjar införas i vissa länder. Tidigare ansågs en make ha rätt till sin hustrus kropp utan samtycke.
  • 1980: Det blir förbjudet för arbetsgivare att diskriminera kvinnor på grund av kön i flera europeiska länder. Kvinnor börjar få rätt till lika lön för lika arbete.
  • 1991: Våldtäkt inom äktenskapet kriminaliseras i Sverige och ses inte längre som något privat. Liknande lagar införs över tid i andra europeiska länder.
  • 2000-talet: Allt fler kvinnor tar ledande positioner inom politik, vetenskap och affärsvärlden. Föräldraskap börjar också delas mer jämlikt genom att pappaledighet införs i flera länder, vilket främjar kvinnors karriärmöjligheter.
  • 2020-talet: Diskussioner kring jämställdhet i arbetslivet, kampen mot sexuella trakasserier och “Me Too”-rörelsen ökar medvetenheten och insatser för att skapa tryggare arbetsplatser för kvinnor.

 

 

Micke

Med en stabil bakgrund inom logistik började jag mina första 11 år på Seelig, en bokgrossist. Därefter har jag arbetat med transportplanering, kunnig inom SAP TM och SAP EWM. Jag har haft roller som teamleader, gruppchef och produktionsledare och designat lagerlayouter samt effektiviserat processer för företag som Nelly.com, Coop Logistik, Lekmer, CDON, Bokus och Volvo. Dessutom har jag drivit tre e-handelsbutiker med både eget lager och dropshipping, där jag har hanterat över 70 000 produkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt

hej@kreativwebb.se

Låt oss arbeta tillsammans.

Låt oss ta reda på hur vi kan samarbeta och skapa något meningsfullt och värdefullt tillsammans.

Translate »
error: Så viktigt